A HIALURONSAV
Ma már egyre többet választunk tudatosan hialuronsav tartalmú terméket, mert tudjuk, hogy jótékony hatással van bőrünkre. De mi is valójában a hialuronsav és melyek azok a tulajdonságai, amelyekkel hozzájárul bőrünk egészséges működéséhez?
A hialuronsav egy poliszacharid, azaz egy cukor természetű makromolekula, mely minden élő szervezet szövet és sejtközötti állományában megtalálható. A bőr és az extracelluláris mátrix fő alkotóeleme. Nagy vízmegkötő képességének köszönhetően saját térfogatának 1000-szeresét képes a vízből megkötni ezzel segíti a bőr:
- egészséges hidratáltságának
- rugalmasságának
- védekező képességének fenntartását
Kulcsszerepet játszik többek között:
- a szövetek regenerációjában
- a gyulladásos reakciókban
- a bőr sebgyógyulási fázisaiban
Egy kis hialuron történelem
A hialuronsavat elsőként Karl Meyer és John Palmer azonosította és nevesítette 1934-ben, majd 1942-ben Dr. Balázs Endre szabadalmat nyújtott be a hialuronsav sütőipari felhasználására. A következő ötven évben a hialuronsavval kapcsolatos felfedezések emblematikus alakjává vált, gyakorlatilag minden állatfajból izolálta a hialuronsavat és kiderült, hogy a hialuronsav számos fontos betegség kezelésével hozható kapcsolatba, mint például a reumatoid artritisszel, degeneratív artritisszel és néhány szemészeti- bőrbetegséggel is. Az ő nevéhez fűződik annak a felismerése is, hogy csak a nagyfokú tisztasággal rendelkező hialuront lehet biztonsággal felhasználni, több hialuronsav szabadalom is hozzá köthető.
Azóta sokan, többféle megközelítésből vizsgálták és hasznosították a hialuronsav jótékony tulajdonságait. Az emberi testben leginkább vízmegkötő, az ízületekben, izmokban síkosító szerepe van. Több gyógyszerészeti és kozmetikai termék alkotórésze, ennek köszönhetően megtalálható például bőrápoló, szemsebészeti és ortopédiai termékekben is.
Előállítása
A hialuronsav nemcsak természetes módon szintetizálódik a szervezetben, hanem különböző folyamatok révén gyógyászati vagy kozmetikai célokra előállítható. A múltban hialuronsavban nagyon gazdag állati szövetekből nyerték ki (pl. állatok szeme, kakastaréj), ami azonban sokszor nem kívánt, allergiás reakciókat váltott ki.
Az IBSA egy úgynevezett biofermentációs eljárással hozza létre egy speciális baktériumkultúrából a nátrium-hialuronátot, ami egy sokkal korszerűbb és higiénikusabb módszer, mint az állati hialuron felhasználása.
A folyamat során fermentációval szintetizálják a „vegán” hialuronsavat, majd többlépcsős szűréssel tisztítják, melynekeredménye a különösen magas minőségű, tiszta és allergénmentes hialuronsav.
A hialuronsav és a bőr
A hialuron felhasználása a mindennapokban igen sokrétű, de talán az egyik legismertebb területe a kozmetológia és a bőrápolás. Az injektálható hialuronsavat szakemberek alkalmazzák szépészeti beavatkozásokhoz, de az otthon is használható krémeket, géleket mi magunk is beszerezhetjük.
A hialuronsav nagy vízmegkötő tulajdonsága révén hidratálja a bőrt, ami így ellenállóbb lesz a káros behatásokkal szemben, illetve hamarabb visszanyeri eredeti, egészséges állapotát. A sebgyógyítás, égési sérülések kezelése, allergiás bőrtünetek enyhítése mellett a kozmetikai kezelések, borotválkozás után is alkalmazható, mivel felgyorsítja a hámképződést, támogatja a természetes regenerációs folyamatokat, enyhíti a bőrpírt és az irritációt.
Nyáron, napozás, strandolás után is kiemelt szerepe van a hialuronsavnak, hiszen hidratáló hatása mellett gátolja a szabadgyököket.
Ha sérült bőrfelületen használjuk, fontos, hogy a hialuronsav az alkalmazott készítményben kellően magas koncentrációjú és megfelelő molekulatömegű legyen, illetve elengedhetetlen a nagyfokú tisztasága is. Így biztosítható, hogy bejusson a bőr megfelelő rétegébe és hatékonyan fejtse ki kedvező hatását.
A ialuset® család minden termékében magas tisztaságú, biofermentációval előállított hialuronsav található, amely segíti a bőr regenerációs folyamatait, bőrre szabott molekulamérettel.
https://www.researchgate.net/publication/252875785_Hyaluronic_acid_Hyaluronan_A_review
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hialuronsav
https://mta.hu/data/dokumentumok/magyar_tudomanyossag_kulfoldon/MTA_MTK_EB_hirlevel_2012_10_15.pdf
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)33294-2/fulltext
http://www.matud.iif.hu/08maj/09.html
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)33294-2/fulltext
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/16292/hialuronsav-hialuronat-hialuronan